onsdag den 28. maj 2014

Fridag!!

Ahh fridag - jeg har altid fri om onsdagen og jeg ELSKER det. Nogle dage for jeg lavet en masse herhjemme og andre nuller jeg bare rundt og nørder på computeren, ser tv og slapper af.
Idag har været en kombi. Jeg har lavet is med bær og græsk yoghurt, karamel og ordnet lidt vasketøj, og så har jeg siddet og bøvlet med lidt med bloggen, for af en eller anden årsag er den blokeret ind i mellem, og lige pludselig kan jeg komme på igen - det er meget underligt.

Nå men videre i teksten.

Tirsdagens frokost bestod af salat med spinat, vandmelon, agurk og rød peber.
Jeg spiste et par stykker groft knækbrød til. Uhmm!!



Idag har jeg som nævnt lavet is med bær.
Jeg har ikke en ismaskine, men ville ønske at jeg havde ;0) så det foregår på helt gammeldags maner i fryseren. Jeg har lavet isen med fløde og græsk yoghurt for jeg synes at det giver en god syrlighed til isen, jeg har brugt laktosefri fløde da min søn er laktoseintolerant og der er ikke laktose i græsk yoghurt.

Is med bær og græsk yoghurt:

4 æg
2 dl. fløde
2 dl. græsk yoghurt - jeg brugte 2%
1 dl sukker
1 stang vanilie.

10 makroner

300 g. frosne eller friske blandede bær
1 dl. sukker
½ dl. vand.

Hæl bær den ene deciliter sukker og vand op i en lille gryde. Kog bær, sukker og vand sammen og lad det småsimre et par min - hvis det er frosne bær, lad dem simre til de er tøet op. Tag gryden af varmen og hæl bærerne i en sigte over en skål og si væsken fra -gem væsken lidt endnu.


Del de 4 æg i hvider og blommer. Pisk blommerne luftige og lyse med halvdelen af sukkeret og vaniliekorn.


Pisk hviderne stive med den anden halvdel af sukkeret.


Pisk fløden til let skum og bland det forsigtigt med den græske yoghurt.

Vend blommer og hvider forsigtigt sammen til en ensartet masse og bland til sidst sammen med fløde/yoghurt blandingen.

Knus makronerne let i hånden og ned i skålen med is blandingen, vend let. Vend til sidst de drænede bær i og put enten i din ismaskine eller i en skål til fryseren.

Der bliver lige i nærheden af en liter, måske en anelse mere.

Hvis du putter den i fryseren skal du sørge for at røre i den den jævnligt, da væsken fra bærerne gerne vil krystalisere.

Til allersidst kan du hælde saften fra bærerne tilbage i gryden med den nu tomme vaniliestang og koge det lidt ind til den dejlig saft/sirup.

Da projekt is var overstået stod jeg og lurede lidt i skabet og så at jeg havde en dåse kondenseret mælk stående og kom i tanke om at det bliver til den skønneste karamel hvis det bliver kogt. Så frem med gryden vand i og ned med dåsen. Sørg for at den står oprejst og at den er helt dækket med vand. Bring vandet i kog, skru lidt ned så det småkoger og læg låg på. Lad det koge 2-3 timer, min kogte i 2½ timer. Tjek undervejs at dåsen hele tiden er dækket af vand.
Lad dåsen køle af, åben den og tag den skønne karamel ud og over i en skål. Pisk det igennem med et piskeris så konsistensen bliver blød og lækker og evt. klumper bliver rørt ud. Hæl karamellen op i et fint glas og nyd - det er SÅ lækkert, det smager også godt på isen ovenfor ;)

UHHMMM!!!

God fornøjelse!

mandag den 26. maj 2014

Forårsstemning i haven!

Menuen stod idag på kyllingelår, tzaziki og pastasalat, det var min mand der lavede maden og vi besluttede at tænde op i grillen. Da der ikke var så mange kyllingelår som ventet så min mand smuttede en tur op og købte en pose pølser til stor glæde for børnene.

Jeg fik ikke taget billeder, men jeg har billeder fra vores fine blomster i haven. Jeg ville ønske at jeg havde en finpudset have uden skvalderkål, græs mellem fliserne og ukrudt i bedene, meeen det bliver vidst nok ved ønsket for sådan er vores have slet ikke. Jeg elsker den dog alligevel, det har også sin charme at den gror lidt til i hjørnerne med skvalderkål, det er så kønt og grønt! Ja, man kan vel godt sige at jeg tildels har sluttet fred med skvalderkålen ;0)

Lidt stemningsbilleder fra haven:

 Min lille syren - den dufter så skønt, jeg kæmper lidt med den for jeg synes den er lidt skravlet, så jeg går og overvejer hvordan jeg skal beskære den, men lige nu får den fred og får lov til at stå og se smuk ud.
 En af mine smukke bonderoser, den første der sprang ud i år. Den har nu stået nogle dage og er helt sart lyserød.
 De første jordbærblomster. Vi har vores jordbær i spande hængt op på vores terrasse - jeg mener vi har 9 spande med 3 planter i hver, der er nogle krydderurter og nogle spande med ærter. Jeg må tage billeder en dag så I kan se hvordan det ser ud. Det er ret hyggeligt, ingen dyr i bærerne og de er i børnehøjde så de er lige til at nupse når ungerne render og leger i haven.Vores smukke kattebarn Timon.


 Hækken i fuld flor - jeg elsker vores hæk på denne årstid.
 En lille bi på honningjagt,


Hækken igen.













Det var lidt billeder fra haven - vi har spist på terassen i dag og nydt det skønne vejr.

Pæretærten fra igår vakte i øvrigt glæde blandt kollegerne.

Jeg håber I alle derude har haft en skøn dag derude i haverne og de fleste nok på arbejde.

søndag den 25. maj 2014

Forkæler mine kolleger.

Jeg har en udtalt sød tand, jeg kunne bage hver dag, men det er vidst godt at jeg ikke gør det for så ville jeg nærmest blive foret indvendig med smør og sukker.

Jeg bagte en syndig brownie den anden dag da min mand og hans kammerat skulle se Champions League Finalen (skal nok lægge opskrift ind), og havde engentlig tænkt at jeg ville bage en mere til arbejde, da en af mine kolleger har plaget længe om at få kage.

Men så havde jeg lille bunke overmodne conference pærer liggende og synes det var synd at smide dem ud, velvidende at der nok ikke var nogen der spiste dem alligevel. Så jeg har konverteret dem til en pæretærte.

Jeg bruger meget gerne Claus Meyers mørdej fra hans bog Meyers Kager, den er så nem og smager sindsygt godt. Bonus er at den også kan bruges til småkager.

Meyers mørdej - laver dej til 2 bunde - 1 tærte med låg.

240 g. smør - Jeg brugte Lurpak
160 g. Flormelis
60 g. mandelmel eller blendede mandler
2 mellemstore æg.
Korn fra ½ vaniliestang
470 g. Hvedemel.
1 tsk. fint salt.

Jeg har idag lavet lidt om i den da jeg ikke havde så mange mandler og var løbet tør for vaniliestænger.
Så jeg brugte kun 35 g. mandler og 1 tsk. vaniliesukker fra dr. Oetker.

Rør smør, flormelis, æg, mandelmel og vanilie og 120 g. mel sammen i røremaskine med dejkrog eller alm. pisker med dejkrog. Når massen er ensartet tilføj de sidste 350 g. mel og rør dejen sammen. Saml dejen til en kugle og læg den i køleskabet i min. 1 time.

Da det jo er pæretærte jeg bikser sammen her skal der naturligvis også pærer til - jeg bruger idag conferencepærer - jeg har brugt 6 pærer i forskellig størrelse.
Skræl pærerne, skær bund og top af og tag kernehuset ud - hvis de er lidt bløde kan det med fordel gøres med en teske.

Dejen tages ud af køleskabet og deles i to dele. Hver del rulles ud i en cirkel af ca. 2 mm. tykkelse. Rul den ud på bagepapir, og drys evt. dejen og kagerullen med en smule mel - ikke for meget da det gør dejen tør. Vend papiret undervejs så dejen bliver rund - eller noget der ligner. Husk at den skal have en størrelse så den passer den form du gerne vil bruge.


Læg dejen i formen og lap evt. huller. Jeg har idag brugt en springform og jeg er ikke en mester ud i yndighed ;0)
Arranger pærerne i formen-


Læg det andet stykke udrullet dej på som låg, luk kanten pænt sammen, pensl med æg og drys med sukker - jeg har drysset med rørsukker.


Bag midt i ovnen v. 180 gr. til den er gylden - jeg glemte at tage tid, men et sted mellem 20-30 min. - hold lidt øje med den.
VOILA!
Jeg tænker den vækker glæde på job imorgen, jeg tager en lille bøtte creme fraiche med - det synes jeg passer godt til, men jeg er jo også jyde ;0)


Resten af dejen - altså det der var i overskud fra kanten blev til små fine småkager

Jeg brugte en blomstertylle og Mette Blomsterbergs engangs sprøjtepose til at lave småkagerne med. Dejen var tilpas blød til at jeg kunne trykke den igennem tyllen.



Bon Appetit til alle.

Note: Jeg er ikke blevet bedt om at nævne navne i indlægget eller at reklamere.

Dagens middag.

Min søn Oliver har været på spejderlejer med De Gule Spejdere i Gribskov i hele weekenden, og han var bare fuldstændig smadret da han kom hjem. Jeg skulle alligevel igang med madplan og ud og handle og når nu det stakkels barn var så kvæstet så skulle han da også have lov til at bestemme hvad menuen idag skulle stå på. Normalt om søndagen spiser vi rester fra ugen, rugbrød eller laver et eller andet ud fra hvad der nu skulle være i køleskabet...Men men men, Oliver bestilte først pizza fra pizzamanden, det blev dog alligevel et nej og næste valg var så lasagne.

Fino Fino - lasagne it is!

Jeg laver altid selv lasagne fra bunden det gælder også bechamel/ostesovsen. Jeg påtænker at der skal fyldes godt op med grønsager i kødsovsen. Jeg er ikke særlig økologisk/spelt sundhedsfreak orienteret. Jeg tænker over råvarer, men har ikke råd og tid til at rende land og rige rundt efter økologiske varer. Hvis det ikke er i NETTO og til ordentlige penge, så vælger jeg det helt normale.
Jeg går dog op i at mine børn får sund og varieret kost, plus at jeg skal huske og tænke på at den mad der serveres, skal kunne laves relativt hurtigt, da jeg til hverdag ikke har oceaner af tid i køkkenet. Jeg er som regel hjemme fra arbejde ca. 16:15, og maden skal gerne stå på bordet ca. 17:30 og hvis jeg lige skal nå at sige hej og sådan skal maden i hverdagene helst ikke tage meget mere end 1 time inkl, tilberedning.

Nå men til lasagnen:

500 g. Hk. okse
1 mellemstort rødløg
2 fed hvidløg
1 revet squash
3 store tomater i tern
1 Rød peberfrugt i tern
2 ds. flåede tomater
2 store spsk. tomatpure
1 spsk. worchestersauce
1 okse Bouillon fra Knorr Fond Du Chef
Salt+peber.

HUSK: Lasagneplader

Opskrift på Bechamelsauce ses længere nede.

Lasagnen bages 35-40 min. v. ca. 180-200 grader varmluft. Min ovn er lidt agressiv, så jeg sætter den gerne lidt lavere. - Ønsker mig en ny!!!!!


Hak løg og hvidløg og svits dette i en gryde. Lige inden det tager farve - tilsæt da kødet og brun dette.


Imens det bruner, hak og riv da squash, tomat og peberfrugt.


Når kødet er brunet af tilsæt grønsager, rør og lad det stå og små simre et minuts til el. 2.


Tilsæt flåede tomater, tomatpure og bouillon.


Tilsæt worchestersauce og kryder med salt og peber - tilsæt tilsidst de hakkede krydderurter.
Lad saucen simre og lav imens bechamelsauce.

Ingredienser:

20 g. Smør el. Margerine. Jeg har idag brugt margerine
2 store spsk mel
250 - 400 ml. mælk. Det afhænger af hvilken konsistens du helst vil have på sauce, lidt mælk- tykkere, mere tyndere.
2 store håndfulde revet ost af eget valg.
Salt
Hvid peber
Revet muskatnød-

Smelt smør el. margerine i en gryde, gerne en nonstick.


Tilføj mel og lav en opbagning, pisk godt.


Tilsæt mælken lidt af gangen og stop når du synes sovsen er som den skal være i tykkelse - jeg bruger oftest laktosefri mælk da det er det vi har i huset da min søn er laktoseintolerant, det gør ingen forskel for smagen om det er det ene eller den anden form for mælk.

Pisk godt og grundt når mælken kommer i - tag gerne gryden fra varmen og pisk lidt forsigtigt i starten så mælken ikke sprøjter ud over det hele - jeg taler af bitter erfaring :0)

Når saucen har en passende konsistens tilsæt ost. Jeg bruger nedenstående. Nogle vil nok bruge noget andet, brug det der passer dig bedst og den type ost du bedst kan lide.



Når osten er smeltet kryder med salt, peber og muskatnød. Jeg var løbet tør for muskatnød ;( så det blev uden idag.


Læg lasagnen sammen lagvis start med kødsauce, hæls bechamelsauce over og plader. Afslut altid med købsovs og et lag bechamel.

Ind i ovnen i ca. 35 min. v. 180 grader varmluft.- hold øje med osten, lige pludselig bliver den brun.

Vi fik idag grove hvidløgsflutes til, de er ikke hjemmebagte, men hjemmebragte fra frostboksen i Netto.
 - der burde også være salat, men det røg lige i svinget - mor var træt og ungerne sultne.

ENJOY!!!


Så så man lige mig stå og svinge med gryderne i køkkenet for at tilfredsstille størstebarnet - men ville han spise - nææ nej, han var så træt at han ikke var sulten. Han røg i bad og i seng <3 Mindstebarnet aflivede så lige sin egen og storebrors portion :)

Note: Jeg brugte idag friske lasagneplader og de skal kun have ca. 20 min. i ovnen. Put gerne andre grønsager end hvad jeg har her. Jeg bruger også gerne revet gulerod og aubergine i tern.

De produkter der er afbilledet i indlægget er ikke reklame, det er ting fra mit køleskab jeg selv har anskaffet - jeg har ikke indgået aftale med producenterne om at lægge det på denne blog.

Madplan for uge 22 - Maj 2014

Denne uges madplan:

Mandag: Sprøde kyllingelår med tzaziki og pastasalat

Tirsdag: Foliebøf med ovnkartofler og grønsager

Onsdag Bagte kartofler med lynstegte grønsager og salat

Torsdag:Kyllingefrikadeller med hjemmelavet kartoffelsalat og guacamole

Fredag: Filotærte med spinat og ost med grønt i stave og guacamole

Lørdag: Grillede nakkekoteletter med nye kartofler, asparges og salat.

Søndag: Rester eller rugbrød/ tøm køleskabet.

Tirsdag er det sjældent mig selv der laver mad da jeg først har fri kl. 19, så det er min kære mand der står for aftensmaden herhjemme den dag.


Første indlæg på bloggen.

Godt så...så springer jeg ud i det her med at blogge - om det kun bliver mig der bruger den, eller andre, det vil tiden vise.


En lille præsentation er vel på sin plads.

Jeg er 31 år ung ;), bor i Nordsjælland med min mand og vores 2 børn Oliver og Line på henholdsvis 7 og 3 år.
Jeg elsker at lave mad og især at bage. Jeg er dog ikke mere vild med mad end at det i hverdagene skal være nemt og hurtigt, og har måske lidt tendens til at falde tilbage i de samme gamle, og måske lidt kedelige retter - men jeg forsøger, at tillære mig at forny mig og finde på noget andet fra tid til anden og det kommer hen af vejen.

Jeg vil forsøge at lægge ugens madplan på, få taget billeder og alt det der - om ambitionerne overstiger indsatsen - måske, men giv mig en chance.

Jeg glæder mig til at komme igang.